Alzheimer cafe, help jezelf staande te houden…

Alzheimer cafe, help jezelf staande te houden…

Geplaatst op 1 februari 2017

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarbij de verstandelijke vermogens steeds verder achteruit gaan. Iemand met dementie verandert. Maar ook voor de naasten verandert er veel, want iemand met dementie heeft steeds meer zorg nodig.

Jezelf staande houden
Zorgen voor iemand met dementie doe je vaak met liefde. Maar het kost veel tijd en energie. Er is een grote kans dat je jouw eigen behoeftes uit het oog verliest. Hoe voorkom je dat je overbelast raakt of vereenzaamt? Het is belangrijk om lichamelijken emotioneel goed voor jezelf te zorgen. Even tijd voor jezelf, samen met vrienden iets leuks doen, je hart luchten.

Laad op tijd je eigen batterij op!
Op die manier houd je de zorg vol. Als je overbelastof overspannen raakt, moet je de zorg eerder uit handen geven, dan wanneer jij je grenzen bewaakt.

Alzheimer Cafe
Het Alzheimer Cafe is een ontmoetingsplek voor mensen die met dementie te maken hebben. Daar tref je lotgenoten,die als geen ander begrijpen wat je meemaakt. Zij zitten in een vergelijkbare situatie. Soms hebben ze al praktische oplossingen gevonden voor vragen waar je mee zit. Door bijvoorbeeld een gordijn voor de buitendeur te plaatsen, voorkom je dat je partner ’s nachts het huis verlaat.

In het Alzheimer Cafe kun je je hart luchten;lotgenoten kunnen je een hart onder de riem steken. Je krijgt er tips over de zorg of het regelen van hulp. Zo is er kortgeleden aandacht geweest voor thema’s als vitaliteit, ziekenverzorging thuis en onafhankelijke clientondersteuning.

Meer Informatie over een Alzheimer Cafe in de regio via het Stipepunt mantelzorg van Timpaan Welzijn.
In Sneek (sneek@stipepunt.nl/06-11301555)
Koudum (koudum@stipepunt.nl/06-15016844),
IJlst (ijlst@stipepunt.nl/06-10264969) en
Bolsward(bolsward@stipepunt.nl/06-30965501)

Over de mantelzorgtest die meet in hoeverre je overbelast bent: www.dementie.nl\mantelzorg
Over de online cursus omgaan met dementie:www.thuisacademie.nl.
Dementie online is een door de zorgverzekeraarvergoede internetcursus van 5lessen