Inspirerende bijeenkomst Geenzaamheid 2020

Inspirerende bijeenkomst Geenzaamheid 2020

Geplaatst op 26 januari 2017

De kick off van Geenzaamheid 2020 in Steenwijk van 27 september was met recht een inspirerende bijeenkomst. De aftrap van het Regionomieproject van de Rabobank Meppel, Steenwijk, Steenwijkerland trok een gemêleerd gezelschap:variërend van mensen uit de zorg, welzijn, de kerk en eenzamen zelf. Ook Timpaan Welzijn gaf acte de présence en discussieerde actief mee. Willie Oldengarm is een van de initiatiefnemers van het project. Zij verzorgde die avond een inleiding over eenzaamheid. Daarna werd in groepjes zeer geanimeerd van gedachten gewisseld wat men al ondernam tegen eenzaamheid en waar men allicht kan samenwerken.

Investeer in vriendschappen
Willie Oldengarm ” Ik vertelde op die avond dat – wil je eenzaamheid voorkomen- het van belang is dat je al op jonge leeftijd begint te investeren in je sociale netwerk. Dat werd door een al wat op oudere leeftijd aanwezige volledig beaamd “. Hij vertelde:” Ik dacht altijd dat ik een prima sociaal netwerk had, en toch voel ik me nu eenzaam. Ik had nooit verwacht dat me dit zou overkomen”. Er heerst nog veel taboe over eenzaamheid. Daarom was het mooi dat er die avond zo’n sfeer was dat het gewoon kon worden verteld.

Eenzaamheid van alle leeftijden
Maar niet alleen de eenzaamheid bij ouderen kwam aan bod. Op die avond waren de CSG Dingstede scholieren Julian Spraakman en Daan Klunder uit Meppel present. Zij besteden voor hun profielwerkstuk havo 5 aandacht voor het onderwerp eenzaamheid bij jongeren. Zij kregen die avond van verschillende personen tips en het aanbod om mee te willen denken.

Meer verbinden met elkaar
Er worden al verschillende zaken opgepakt, maar het is goed ze wat meer aan elkaar te verbinden en meer met elkaar samen te werken. Dat was een van de conclusies van de avond in Steenwijk. Anderen wilden de opgedane kennis nog eens goed op zich laten inwerken en vroegen om een vervolgbijeenkomst voor degenen die nog eens een verdiepingsslag willen maken.

Hoe nu verder?
De komende maanden vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats in Meppel en Staphorst. En wat betreft Steenwijk betreft. Het is de bedoeling dat de mensen zelf in actie komen en met elkaar gaan samenwerken. Het project Regionomie kan bijeenkomsten faciliteren en een aanjaagfunctie vervullen.

Meld je aan!
Wil je meebouwen en meedenken? Heb je een idee? Geef dit dan door aanmargot.lambers@rabobank.nl