Stripfiguren in tunnel bij De Leijen moeten vandalisme stoppen

Stripfiguren in tunnel bij De Leijen moeten vandalisme stoppen

Geplaatst op 31 januari 2017

De tunnel bij de Leijen was de buurt een doorn in het oog, maar vorige week hebben jongeren uit de regio er een kleurige en fleurige stripgalerij van gemaakt.

Over de tunnel kwamen bij de gemeente veel klachten binnen. Jan Talsma, die al zijn hele leven in de buurt woont, spreekt van ‘in grutte bende’. ,,Foaral yn de wykeinen. Stikken glês, lege bierblikjes, papier, fretterij fan patat en sa, fan alles lei der. It wie net leuk mear. En op de wanden rare taal en rare tekeningen, it wie allegear like raar, echt in ergernis foar de buert. Ik kom hjir geregeld del en it wie in skandaal, sa’t it hjir hinne lei.”

Skuttingtaal

De tunnel zag er niet uit, vindt ook Marcus Wedman uit Drachten ,,It wie allegear skuttingtaal, yn wurd en byld”, zegt hij glimlachend. Wedman en zijn Leekster compagnon Michel de Haan van de Stichting Aerosol uit Drachten werden er door de gemeente Opsterland en Timpaan Welzijn bijgehaald om het probleem op te lossen. Samen met een groep jongeren, gerekruteerd uit de jongerensoos in de Skâns, pakten ze de tunnel aan.

Wedman en De Haan hebben vooraf al ontwerpen gemaakt waaruit de jeugd mocht kiezen en beide professionele grafitti-kunstenaars hebben de basistekeningen in de tunnel aangebracht.

Bron: Woudklank