Eenzaamheid

Eenzaamheid

In ons land ervaart één op de drie mensen eenzaamheid. Dit aantal groeit nog altijd. Hoe kun je als gemeenschap, zorgprofessional of vrijwilliger eenzaamheid voorkomen en hoe ondersteun je mensen die eenzaam zijn?

Eenzaamheid is overal

Jong of oud, arm of rijk, ziek of gezond: eenzaamheid komt in alle lagen van onze samenleving voor. De aanleiding is voor iedereen anders: een verhuizing, laag inkomen, ziekte, een beperking of het verlies van partner, kind of vriend.

Een complex vraagstuk

Al die verschillen maken eenzaamheid tot een complex vraagstuk. Zeker voor hulpverleners en vrijwilligers. Want wanneer is iemand eenzaam en hoe maak je dit bespreekbaar? En wat werkt dan wel en wat niet?

Samen eenzaamheid te lijf

Eenzaamheid los je alleen op door er samen werk van te maken: gemeente, vrijwilligers, professionals en uiteraard de cliënt zelf. En of het nu op het niveau van het dorp, de buurt of de straat is: Timpaan organiseert en motiveert betrokkenen om met elkaar tot een passende aanpak te komen.

Aanpak eenzaamheid:

Wanneer je zorgprofessional of vrijwilliger bent, biedt Timpaan een aanpak waarmee je mensen gericht kunt helpen om aan de slag te gaan met eenzaamheid. Onze aanpak richt zich op de eigen kracht van mensen en bestaat uit vijf componenten: van beleidsadvies tot signalering, van training tot netwerkcoaching.