Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid

 

Taalpunt Steenwijkerland: thuis in taal

Van jong tot oud, arm of rijk: laaggeletterdheid komt in alle lagen van de bevolking voor. Het Taalpunt Steenwijkerland is er voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven. En voor mensen die de Nederlandse taal goed willen spreken.

Hoe werkt het?

Elke inwoner van Steenwijkerland die behoefte heeft aan taalondersteuning kan terecht bij het Taalpunt. Eenmaal aangemeld? Dan voert de taalpuntco├Ârdinator een gesprek met een deelnemer. Waar heeft iemand behoefte aan? Beter lezen, beter kunnen schrijven of spreken? Het kan ook alle drie! De taalpuntdocent gaat op zoek naar een taalcoach.

Wat is een taalcoach?

Dit is een vrijwilliger die een deelnemer verder helpt met de Nederlandse taal. Taalcoaches zijn getraind om deelnemers te ondersteunen. Samen met de taalcoach gaan deelnemers aan de slag om hun taaldoelen te bereiken.

De Taalpuntco├Ârdinator?

Antoinette Versteeg is Taalpuntco├Ârdinator/docent en in dienst van Timpaan Welzijn. Zij heeft een uitgebreide onderwijsachtergrond in het basis- en voortgezet onderwijs.

Met welke organisaties werkt het Taalpunt samen?

Het Taalpunt werkt met verschillende organisaties en scholen samen. Deze samenwerking is enorm belangrijk. Uiteraard om de juiste kennis en vrijwilligers beschikbaar te hebben, maar ook om bekendheid aan het Taalpunt te geven en mensen door te verwijzen.

  • Drenthe College: verzorgt de inburgeringscursus voor nieuwkomers in de Meenthe
  • Deltion College: verzorgt een cursus NT1 (Nederlands als eerste taal) en NT2 (Nederlands als tweede taal) op de Willem Alexanderschool
  • Landstede: verzorgt een cursus NT1 en NT2 in Vollenhove
  • De praktijkschool van RSG Tromp Meesters: ondersteuning op de avondschool via taalcoaches
  • De Kringloopwinkel in Steenwijk: wordt ook een cursus NT1 en NT2 gegeven
  • Het Regionaal Textiel Sorteer Centrum: taalproject
  • De Bibliotheek en Timpaan Welzijn: samenwerkingspartners Taalpunt
  • De stichting Lezen & Schrijven: belangrijke informatiebron voor het Taalpunt